IKEA: Pyhimys vai pahis?

Tarinoita lapsityövoimasta, suunnitteluvarkauksista ja ympäristövahingoista – on vaikea selvittää, mitkä yritykset ovat nykyään "hyviksiä". Ketä tulisi välttää? Mitkä yritykset ovat luotettavia? Mitkä valitukset ovat aiheellisia? Tässä epävarmuuden ilmapiirissä on virkistävää, kun yritykset vaikuttavat tekevän positiivisia asioita. IKEA, vahvoine arvoineen ja kuuluisine "IKEA-hengen" myötä, näyttää olevan yksi tällainen yritys. Sen perustaja, Ingvar Kamprad, on aina korostanut aitouden merkitystä, varmistaen, että IKEA jatkuvasti pyrkii täyttämään visiotaan luoda parempaa arkea kaikille. Yritys puhuu paljon arvoistaan, mutta mitä he oikeasti tekevät? Tässä artikkelissa saat yleiskatsauksen.

Ihmiset

Hintojen alennukset
Nousevien kustannusten myötä monet ihmiset kokevat taloudellisia vaikeuksia. IKEA on harkitusti optimoinut valmistus- ja toimitusprosessejaan, mikä mahdollistaa sen, että se voi laskea useiden kysyttyjen tuotteiden hintoja. Suositut tuotteet kuten BILLY, VITTSJÖ ja VARDÖ ovat nyt edullisempia.

Hyväntekeväisyysyhteistyöt
IKEA on syvästi mukana hyväntekeväisyydessä. Yritys työskentelee paikallisten, kansallisten ja globaalien organisaatioiden kanssa vapaaehtois- ja katastrofiaputoimissa. Heillä on suuria kumppanuuksia UNICEFin, Save the Children -järjestön ja Punaisen Ristin kanssa. Lisäksi heidän viimeaikainen yhteistyönsä kodittomuuden vastaisen säätiön Shelterin kanssa korostaa heidän sitoutumistaan sosiaalisiin syihin.

Sitoutuminen inklusiivisuuteen
IKEAn omistautuminen LGBTQ+-inklusiivisuudelle ulottuu satunnaisten Pride-teemaisten tuotteiden ulkopuolelle. IKEA on osallistunut YK:n syrjinnän vastaisen käytännön kehittämiseen LGBTQ+-ihmisiä kohtaan yleisesti ja työpaikalla. Yritys on toteuttanut maailmanlaajuisen LGBTQ+-inklusiivisuussuunnitelman ja myy sateenkaarikasseja, joiden tuotoista osa menee LGBTQ+-organisaatioille.

IKEA sateenkaari laukku
lähde: IKEA-luettelo – IKEA sateenkaari laukku


’Tack!’ uskollisuusohjelma

IKEA jakaa vuosittain osan voitoistaan työntekijöidensä eläkerahastoihin markkinoilla, joita Ingka Group, IKEAn suurin franchising-yrittäjä, kattaa. Tämä vuosittainen bonus tunnustaa työntekijöiden panoksen IKEAn menestyksessä, ja jaettava summa on sama kaikille, palkasta tai asemasta riippumatta. Sen perustamisesta vuonna 2013 lähtien Tack! (”kiitos” ruotsiksi) -ohjelma on jakanut yli 8,3 miljardia Ruotsin kruunua.

Planeetta

Käytetyt huonekalut
Vuodesta 2021 lähtien kaikissa ruotsalaisissa IKEA-myymälöissä on ollut kiertotalouskauppa, joka edistää kestävyyttä ja antaa tuotteille toisen elämän. Tämä aloite helpottaa asiakkaiden mahdollisuutta pidentää ei-toivottujen esineiden käyttöikää ja tarjoaa myös edullisia ostosmahdollisuuksia. Globaalisti useimmissa IKEA-myymälöissä on kiertotalouskulma. Kiertotalouskulmissa tarjotaan palautettuja tuotteita, näyttelyesineitä tai lievästi viallisia tuotteita alennettuun hintaan. IKEA ei vain edistä käytettyjen huonekalujen myyntiä omassa kaupassaan, vaan kannustaa myös kuluttajia tekemään niin muiden kiertotalousalustojen kautta. Esimerkiksi tänä vuonna IKEA Hollannissa osti mainostilaa maan suurimmalta kiertotalousalustalta edistääkseen käytettyjen IKEA-huonekalujen myyntiä. Tämän kampanjan tavoitteena oli lisätä tietoisuutta tuotteiden elinkaaresta ja kannustaa kestävään kulutukseen. Osa kestävyyssuunnitelmastaan IKEA pyrkii valmistamaan kaikki tuotteensa kierrätetyistä tai uusiutuvista materiaaleista kymmenen vuoden kuluessa.

käytetyt IKEA huonekalut
lähde: IKEA Media Library – käytetyt IKEA huonekalut


Kasvisruokavaihtoehdot

IKEAn ravintoloissa on jotakin jokaiselle, myös kasvisruokavaliota noudattaville. Herkullisella ja laajenevalla kasvis- ja vegaaniruokavalikoimalla IKEA kannustaa kestävämpään ruokailuun. Uusin lisäys tänä syksynä on uusi kasviperäinen makkara, joka on valinnainen heidän kuuluisassa IKEA-hotdogissaan.

Lisää latauspisteitä sähköautoille
Yhdessä kiertotalouskauppojensa ja kasvisruokavaihtoehtojensa kanssa, IKEAn aloite lisätä sähköautojen latauspisteitä tekee kestävän elämäntavan saavutettavammaksi asiakkailleen. Keväästä 2023 lähtien IKEA on laajentanut latauspisteitään kiinteistöissään, joissa kaikki sähkö on peräisin uusiutuvista energialähteistä.

Onko kaikki sitä miltä näyttää?

Kaiken edellä mainitun perusteella IKEA vaikuttaa todellakin olevan yritys, jolla on erittäin positiivinen vaikutus. IKEAn menneisyys ei kuitenkaan ole täysin kiistaton. Yhtiö on kohdannut osansa perustellusta kritiikistä. Esimerkiksi paljastui, että IKEAn perustaja Ingvar Kamprad oli nuoruudessaan natsisymppaattori ja ruotsalaisen SSS-puolueen (Svensk Socialistisk Samling) jäsen. Tämä paljastus herätti kysymyksiä IKEAn sitoutumisesta tasa-arvoon ja monimuotoisuuteen. Myöhemmin Kamprad kiisti tienneensä ryhmien natsiyhteyksistä, joita hän tuki, ja ilmaisi katumusta siitä, että häntä kutsuttiin natsiksi. Vuonna 2012 paljastui toinen virhe: IKEA oli poistanut naiset kuvastoistaan Saudi-Arabian markkinoille. IKEAn viestintäpäällikkö tuomitsi myöhemmin tapahtuneen. Toinen huolenaihe liittyy syytöksiin, että IKEAn alihankkijat olisivat laittomasti hakeneet metsää Ukrainassa väärin perustein. Vastauksena IKEA on luvannut tutkia nämä väitteet ja puuttua mahdollisiin ongelmiin.

IKEA-museo: Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus

Innostuitko tai heräsikö uteliaisuutesi yritystä kohtaan? IKEA-museo Älmhultissa, Ruotsissa, on vierailun arvoinen paikka. Avattu vuonna 2016, museo ei keskity pelkästään IKEAn historiaan ja designeihin; siellä järjestetään työpajoja, tarjotaan hyvää ruokaa ja on paljon aktiviteetteja. Voit oppia kaiken IKEAn matkasta sen alkuvaiheista tulevaisuuden suunnitelmiin. Jos et pääse Ruotsiin, tutustu heidän online-museoonsa saadaksesi kotona maistiaisen IKEA-kokemuksesta.

Florence Stroink